dimecres, 21 de març del 2012

Periodistes corruptes

Una altra perspectiva de la sentència contra Jaume Matas



La condemna a 6 anys de presó contra l'expresident balear Jaume Matas ha contribuït a ampliar la llista d'exemples que insisteixen a justificar un dels eslògans que més es poden sentir a les manifestacions populars contra la crisi, les retallades o els habituals excessos del poder: "polítics corruptes". Es tracta d'una etiqueta amb molt prestigi, estesa i ben argumentada, però que sovint amaga les misèries d'altres sectors que també estan implicats en el saqueig del recursos públics, com ara constructors i promotors, funcionaris privilegiats, banquers o agències de publicitat. I també, perquè no, periodistes i mitjans de comunicació.


De fet, el cas Matas reflecteix a la perfecció com la presència de l'expresident autonòmic ha fet l'ombra a la perspectiva periodística del cas, un dels protagonistes del qual és el conegut comunicador ultradretà Antoni Alemany. Un home que, per cert, exercí com a cap de premsa de la patronal Foment del Treball de Catalunya, dirigí diversos diaris a Palma i Barcelona i fou condecorat, ja en 1975, amb el II Premio Fraga Iribarne de Periodismo per un article publicat al Diario de Mallorca: "El Ejército y la Corona".

Més de 35 anys després, la carrera de l'històric exarticulista del diari El Mundo no ha passat desapercebuda per l'Audiència Provincial de Palma. L'alt tribunal de Balears defineix el condemnat com un "insigne periodista (...) de dilatada trajectòria professional". De forma gairebé tragicòmica -pensarà l'afectat- el text de la sentència que el condemna a 3 anys i 9 mesos de presó és el mateix que l'afalaga tractant-lo com un home "de sòlida i elevada formació intel·lectual", així com "de brillant i reconeguda ploma per la qualitat literària i el nivell polític i cultural dels seus escrits".

Relacions perilloses

El tribunal sap què obviar i què no, i considera que cal deixar constància de tots aquests detalls sota l'epígraf de "Fets Provats". I és que no estem parlant d'un judici per corrupció política, que també, sinó d'un cas de corrupció periodística. No només perquè Alemany sigui un dels principals acusats, sinó també perquè els principals projectes indegudament beneficiats amb diners públics eren reportatges fets a la carta, discursos externalitzats, una agència de notícies ruïnosa subvencionada pel Govern o la web d'informació general de referència per la ultradreta espanyolista a l'illa, Libertad Balear.

A més, tal com l'Audiència reflecteix, els diferents casos que han estat objecte de la condemna tenen la seva arrel en un dels dilemes clàssics de la professió: la relació de confiança entre polítics i periodistes. En aquesta ocasió, la relació entre Jaume Matas i Antoni Alemany, que va permetre al comunicador dedicar-se a escriure els discursos del president alhora que l'elogiava a les pàgines del diari El Mundo, gràcies a una forma de pagament que li permetia ocultar la seva identitat i, per tant, presentar-se com a periodista independent.

El tribunal també ha deixat constància expressa de que la majoria d'acusats eren, efectivament, periodistes. La sentència ho fa explícit -i escrit entre guions- en el cas de l'exdirector general de Comunicació del Govern, Joan Martorell, i de l'excap de gabinet de Matas, Maria Umbert. El primer, condemnat a una pena inferior als dos anys, havia dirigit RTVE a Balears. I la segona, finalment absolta, va ser directora de l'ens públic Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3) en el moment en el qual es produïren els fets.

En definitiva, la sentència és exemplar. Però no només per la classe política, sinó també per a la classe mediàtica, que també existeix i el tribunal l'ha volguda fer present. Cal recordar, a més, que entre les desenes de casos de corrupció que s'acumulen als calaixos dels jutjats també es troba la gestació de Ràdio Televisió de Mallorca (que en pau descansi) a través d'una xarxa clientelar d'Unió Mallorquina o la publicació de Visionarios del Caribe, un llibre escrit per dos periodistes dels diaris de referència de l'arxipèlag (Última Hora i Diario de Mallorca) amb motiu del 25è aniversari de l'expansió internacional de les cadenes hoteleres espanyoles.

 Informació a l'extinta TV de Mallorca sobre el cas 
 de corrupció que investiga la seva gestació